כאב מהו?

כאב הינו מנגנון הגנה המאותת למח על נזק לרקמה באזור מסוים בגוף. לרוב, הכאב מתואר במונחים המדגישים את החוויה האישית, שאינה דומה בין שני אנשים שסובלים מאותה סיבה לכאב. ההשפעות הרגשיות/נפשיות של הכאב באות לידי ביטוי בחרדה ועצבנות לנוכח הכאב.
כאב נובע מחבלה או נזק של הרקמה (שברים, ניתוחים נקעים, דלקות של איברים פנימיים), דלקת (מפרקים), ונזק עצבי. כאב יכול להמשך זמן רב לאחר החלמת הרקמה וללא עדות לנזק ממשי. ההסבר האופיני להרבה מתסמונות הכאב הכרוני.
חומרת הכאב מושפעת מגורמים רבים. למשל, עד כמה המטופל מתרכז בכאב, היכולת ליהנות מפעילויות נוספות במהלך היום שיכולות להסיח את תשומת הלב ולהפוך את הכאב לנשלט יותר, רגשות שליליים, חרדה או דיכאון, ושימוש בתרופות נוגדות כאב באופן מושכל ונכון.

כאב נובע מחבלה או נזק של הרקמה (שברים, ניתוחים נקעים, דלקות של איברים פנימיים), דלקת (מפרקים), נזק עצבי פריפרי ומרכזי (מחלת פרקינסון).

חומרת הכאב מושפעת מגורמים רבים. למשל, עד כמה המטופל מתרכז בכאב, היכולת ליהנות מפעילויות נוספות במהלך היום, שיכולות להסיח את תשומת הלב ולהפוך את הכאב לנשלט יותר, רגשות שליליים, חרדות או דיכאון, שמחמירות כאב ושימוש בתרופות נוגדות כאב, המשפיעות על המוח ועל צירים מרכזיים בהעברת תחושת הכאב.

 

טיפול בכאב

  1. תרופות נוגדות דלקת (אטופן, ארקוקסיה, נורופון ועוד.. ) יעילים מאוד במצבי דלקת. יש להזהר אצל מטופלים עם מחלות נלוות של יתר לחץ דם, אוטמים לבביים ומוחיים ואי ספיקת כליות. נכללות בקבוצה זו ללא תופעות הלוואי וההגבלות הנלוות לנוגדי הדלקת הקלאסיים, אקמול ואופטלגין. אופטלגין נחשבת תרופה בטוחה ומקלה על כאבים חזקים יותר.
  2. קורטיקוסטרואידים (או בקיצור, סטרואידים) – ניתנים בעיקר בהזרקות במרפאות מומחים

תרופות לטיפול בכאב עצבי ותסמונות כאב כרוני:

  1. אנטידכאוניים טריציקלים – לדוגמא אמיטריפטילין/נורטריפטילין משפר את איכות השינה וממתן את תחושות הכאב.
  2. מעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין ונוראדרנלין – לדוגמא דולוקסטין משפר את התחושה הרגשית הנלווית לכאב ובעלת פעילות נוגדת כאב.
  3. נוגדי פירכוס – גאבאפנטין, קרבמאזפין ופרגאבאלין עוזרות בשליטה על הכאב בעיקר כשאובחן נזק עצבי. לדוגמא נוירלגיה טריגמינלית

טיפולים נוספים:

  1. TENS– מכשיר שמעביר פולסים לסיומות העצבים דרך מדבקות על עוריות. הTENS מייצר תחושות נימול והוא נתפס כמשנה את תשדורת הכאב מהעצב הפריפרי למח.
  2. חימום, אולטראסאונד או לייזר רך
  3. דיקור יבש של השרירים והחיתוליות – INTRAMUSCULAR STIMULATION (IMS ) – שיטת טיפול בה מוחדרות מחטים דקות (מחטים סיניות) במטרה להקל על כאבי שרירים. כאבי שרירים יכולים ללוות כל פציעה וכל פגיעה עצבית ולכן תמיד יש מקום לטפל גם במרכיב הזה ע"מ להקל על הכאב.
  4. ניתוח – יש לשקול את כל האפשרויות השונות ובעיקר לשים דגש עד כמה התפקוד מוגבל ומה עצמת הכאב.

חשוב לזכור!! תמיד יש לשלב פעילות גופנית מותאמת אישית התורמת לחיזוק השרירים וחזרה לתפקוד.

חשוב אפילו עוד יותר!! יש להמנע מתרופות אופיואידיות (טארגין, פרקוסט סירופ אוקסיקוד ומדבקות פנטה) לאורך זמן. עיקר יעילותן בשלבים ההתחלתיים של הטיפול ולאחר מכן יעילות הטיפול יורדת ולעיתים אף מזיקה.

בהרבה מקרים כאשר הכאב אינו נשלט וכדי להמנע בשלב ראשון מטיפולים תרופתיים באופיואידים אציע טיפולי הזרקות של סטרואידים לתוך המפרק, הזרקות לחסימת עצבים והזרקות לחיתוליות.

 

 

התקשרו עכשיו 077-231-0655