כאב כרוני הינו כאב שנמשך מעבר לזמן "המקובל" של החלמת הרקמה. ישנם כאבים שמוגדרים מראש כאבים כרוניים כמו מיגרנה או פיברומיאלגיה. המהלך של כאב כרוני אינו קבוע. ישנם כאבים יומיומיים וישנם כאבים המופיעים בגלים, לאחר תקופות של רגיעה בכאב. חשוב לזהות את הגורמים שיכולים להקל על הכאבים ואת הגורמים הסטרסוגנים שמעוררים את הכאב או מחמירים את הכאב.
לרוב, כאב כרוני מתואר כחזק ביותר עם הפרעה תפקודית בכל תחומי החיים (מהיגיינה אישית ועד יציאה לעבודה). מזה שנים יש רצון של מובילי דיעה להכיר בכאב כרוני כמחלה ולא כסימפטום. שכיחות המחלה הינה גבוהה ולרוב אין הקלה משמעותית בכאבים בעקבות הטיפולים השונים: כ60% מהמטופלים מדווחים כי לא תמיד הטיפול התרופתי יעיל; כמחצית מהמטופלים כלל אינם נוטלים טיפול תרופתי, בין היתר עקב תופעות לוואי.
ההמלצות הבינלאומיות להתמודדות עם כאב כרוני (ועצבי) הינם טיפולים מולטידיסיפלינרים, המערבים אנשי מקצוע שונים, בהם רופאי כאב, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, פסיכולוגים ומטפלים ברפואה משלימה.
דוגמאות של כאב כרוני –
- כאב כרוני לאחר ניתוח – בערך אחד מכל ארבעה מטופלים סובל מכאב כרוני לאחר ניתוח. הניתוחים השכיחים ביותר הם כריתות בגפיים תחתונות, ניתוחי סרטן השד וניתוחי בית החזה, ניתוחי מעקפים, החלפת מפרק ברך, תיקון בקע מפשעתי וניתוח קיסרי.
לאחר הניתוח ישנו כאב אקוטי/חד שנועד בעצם להגן עלינו ולגרום לרקמה חדשה ובריאה להתפתח באזור החתך והאיבר המנותח (כאב דלקתי). מהו הרגע שבו כאב חד הופך לכאב כרוני עדיין לא ברור.
הקריטריונים לאבחנה של כאב כרוני לאחר ניתוח הינם:
- הכאב התפתח לאחר הניתוח
- כאב שנמשך למעלה מחודשיים
- נשללו סיבות אחרות לכאב (זיהום, שאת)
מניעה – טרם הניתוח המרדים יציע אפשרויות לחסימה עצבית ובהתייעצות עם הרופא המנתח ניתן לשקול נטילת תרופות נוגדות כאב עצבי טרם הניתוח.
- כאב עצבי מוגדר ככאב שנובע כתוצאה מפגיעה או מחלה של מערכת העצבים התחושתית המרכזית או הפריפרית. האבחנה הינה באמצעות בדיקות אבחנתיות (הדמייה, EMGוכו') או קלינית כאשר אובחנה וידועה מחלה/פגיעה של מערכת העצבים (שבץ מוחי, מיאלופתיה).
התחושות המתלוות לכאב עצבי הינן נימולים, עיקצוצים, שריפה, רדימות, ושאר תחושות קבועות. הכאב מעיר משינה וקשה לייחס מנח או פעולה שתעורר את הכאב. הכאב הינו ספונטני.
ישנן המלצות ברורות ובעלות תשתית ראייתית חזקה לשימוש במס' תרופות כמו פרגבלין, גבפנטין, מעכבי ספיגה של סרוטונין/נוראדרנלין ונוגדי דכאון טריציקלים.
כאשר הכאב הכרוני עמיד לטיפולים התרופתיים ניתן לשקול פעולות נוספות מומלצות לטיפול בכאב עצבי – טיפולים פיזיקלים, טיפולים פסיכולוגים, קוצב שדרתי, ניתוחים, גירוי מוחי, הזרקות לחסימת עצבים, הזרקות אפידורליות.
אחת הסיבות לקושי בהתאמת הטיפול וחקר הכאב העצבי נובע מהמנעד הרחב של הסיבות השונות בבסיס הכאב העצבי: פגיעות מח, חבלות וטראומות, מחלות ניווניות של חוט השדרה ועצבים פריפרים כתוצאה מסכרת או טיפולים כמותרפים, לחץ עצבי ,שלבקת חוגרת ועוד סיבות רבות.
הטיפולים המוצעים על ידי יקחו בחשבון טיפולים קודמים ואמפתיה גבוהה למצבכם הגופני והרגשי.